16 Nisan 2014 Çarşamba

Homemade Cinnamon Roll - Ev Yapımı Tarçınlı Rulo

Tenine dokunmak mayalı hamura dokunmak gibiydi, ipeksi…
Uzakta geçmez zaman, ellerim nasıl da özler, ne de güzel demişler; burnumda tüter diyordu genç adam.
Hasret yakındı.
Kimyası tutmuş iki insan, yaşam koşturması için ayrılma kdurumundaydı.
Halbuki ikisi de hazır değildi bu ayrılığa, değil ayrılığa, düşüncesine bile.
Tam tersi sarılmak istiyorlardı birbirlerine daha sıkı.

Nice ayrı yaşamak zorunda kalan aşıklar için olsun bu tarif.
Hamuru mayalı, tarçın ve şeker de birbirine sarılı...




Mayalı hamurun kıvamı da kokusu da beni büyüler. Sonuç ne olursa olsun bence başarıdır. 
Mayalı hamur bir başkadır, hadi yazıyorum; candır…


Amerikalıların meşhur kahvaltı tatlılarından olan bu tarifi hazırlamak kolay, pişmesini izlemek eğlenceli…
Değişik bir kahvaltılık yapın bu haftasonu ve bu tarifi deneyin derim…
Hamuru iki kez dinlendiriyoruz. Buna dikkat.
Malzemeler her evde bulunan tipte, kuru maya gerek sadece ekstradan.
Gerekli malzeme listesi:
1 paket kuru maya
110ml ılık su
350 ml süt- ısıtılmış ılıtılmış
1 tatlı kaşığı tuz
4 çırpılmış yumurta
600 gram un
4 çorba kaşığı şeker
1 su bardağından az eksik eritilmiş tereyağı


Mayayı ılık su ve süt karışımında eritin.
Sonra tüm malzemeleri miksere atın ve yavaş hızda 4 dakika kadar çırpın
Yumurtaları en son ekleyin.
Hamuru önce 15 dakika üstünü tülbentle kapatarak bekletin sonra bir 4 dakika daha çırpın ve 1 saat daha oda sıcaklığında dinlendirin.

Unlu tezgahta oklava ile bir dikdörtgen gibi açın.
İç malzemesi:
4 yemek kaşığı kadar tereyağı
2 yemek kaşığı tarçın
1 su bardağı şeker
Aşağıdaki gibi gelişigüzel yayın şekeri, yağı ve tarçını.
Tarçını bence daha bol koyun, ben tariftekini az buldum.



Güzelce rulo yapın.
Bir mutfak makası yardımıyla kenarlarından kesin. Değişik bir sunum için.


Minik ellerden yardım isteyin. Benimkinin elleri büyük adam eli gibi çıkmış bu fotoda, amma da hızlı büyüyorlar… Bir yumurtayı hafifçe çırpıp üzerine sürün hamurun.


180 derecede 35 dakikada pişirin.
Bu listeden bu tipte iki rulo çıkıyor. Yarısını yaptım ben.
Üzerini parlatmak içinde biraz pudra şekerini çok az sütle sulandırdım.
Son iki anahtar kelime:
BAL ve TEREYAĞI
diyorum ve afiyet olsun diliyorum şimdiden. 



9 Nisan 2014 Çarşamba

Linzer Torte

Bahar geldi hoş geldi, beraberinde en azından umut getirdi. İrmik hanım'ın hiç yazası gelmedi son dönemde, ama yine de hayat devam etmekteydi. 
Hem de yepyeni umutlar heyecanlarla. Sizlerin orda olduğunu bilmek güzel. Beni beklediğinizi, tariflerimin yolunu gözlediğinizin hayali güzel. 
Bakın geçenlerde instagramda gördüğüm ve hayran kaldığım estetik harikası buzları evde kendim denedim. Çok romantikler değil mi? Nane yapraklarını veya bulabildiğiniz minik çiçekleri buz kalıbına koyun ve suyla doldurun. Tüm güzellikleri dondurun. Bir süreliğine de olsa…
Ben başka bir güzellik yaptım bugün, bu güzel tatlıyı eski bir dostumla paylaştım. Hani şu sigarasından rica etmeden yakabildiğiniz, tarihinizi bilen, içinizi rahatça dökebildiğiniz türden dostluklardan...



Linzer Torte'yi anlatayım biraz size. 
Tarihte bilinen en eski tatlıdır kendisi. Tevellütü 1653'lere dayanan bu tatlı en çok yeniyıl zamanında Avusturya, İsviçre, Macaristan ve Almanya'da yapılır. İçi orjinalde frenk üzümü reçeli veya erik püresi ile doldurulur ama ince bir kat kayısı veya frambuaz reçeli ile de yapılır. Mayhoş sevenler frambuaz tatlı tatlı sevenler kayısı ile denesin bu tarifi.

Gerekli malzemeler şöyle:
70 gram yumuşak tereyağı
1 limon
175 gram un
75 gram badem unu
50 gram pudra şekeri
1 yumurta
1 çay kaşığı tepeleme tarçın
1 tutam tuz
Tüm bu malzemeler tart hamuru için.

İç malzeme olarak kaliteli bir frambuaz reçeli yaklaşık 125 gram




Bir limonun kabukları incecik soyulur ve suda yaklaşık 10 dakika haşlanır. Limonlar bu şekilde ağartılmış ve acısı alınmış olur. Çıkan suyun sarısına aşık oldum ben ki sarıdan pek haz etmem...
Tüm kuru malzemeler yağ ile iyice harmanlanır, limon kabukları süzülür, incecik doğranır ve ilave edilir, en son yumurta eklenir ve hamur haline getirilir.



Hamur streç filme sarılır ve en az 2 saat buzdolabında dinlendirilir.


Unlu tezgahta açılan hamur, hafifçe yağlanan tart kalıbına yayılır. Fırın 200 dereceye ayarlanır.


Hamurun içi reçelle doldurulur.




Klasik olarak bu turtanın üzeri şerit kesilmiş hamur ile kaplanır.
Ama biz ne yapıyoruz, daha moden olsun diyoruz ve dilediğiniz bir kurabiye kalıbıyla keseceğiniz kalan hamuru reçelin üzerine istediğiniz şekilde diziyoruz. 




200 derecede 30 dakika pişiriyoruz.