29 Mart 2010 Pazartesi

Fransız Usulü Kurabiye




Tarifimin adı neden Fransız Kurabiyesi değil de Fransız Usulü Kurabiye. Çünkü bu tip kurabiyelerin aslı amerikan mutfağından geliyor. Fransızlar içerikteki ince değişikliklerle klasik kurabiye tarifine bir başkalaşım getiriyor.

Tattaki mükemmelliği malzemeleri çeşitlendirerek veya malzemelere farklı formlar kazandırarak sağlıyorlar. Mesela Fransa'da unun karakteristiğine ve kullanım alanlarına göre altı tipi bulunmaktadır. Yani pizza ile pastaya aynı un kullanılmaz. Bu bilinç bizim mutfağımızda da yavaş yavaş gelişiyor. Ama bakkallarda altı tip un bulmamıza daha çok var sanırım. Market yerine mahalle bakkalına gidenlerdenim. Bu notta bilgilerinize. Bundan başka mesela tıpkı bu tarifimdeki gibi bütün kavrulmuş fındık yerine, fındığı şekerle karamelize ederek kullanabilirler. Farkı yaratanda bence bu küçük detaylardır. Şef Philippe Conticini’nin bu tarifini denemek üzere kolları sıvadım. Şef beni yine yanıltmadı. Bu lezzeti siz de mutlaka denemelisiniz...


Malzemeler:

60 gram fındık

60 gram ceviz

275 gram tereyağı

220 gram esmer şeker

5o gram toz şeker

4 küçük boy yumurta

1 çubuk vanilya

2 tutam tuz

445 gram normal un

20 gram tam buğday unu

1 çay kaşığı kabartma tozu

250 gram damla çikolata


Karamelizasyon için: 20 ml su ve 80 ml şekeri tercihen bakır bir tencerede (bakır ısıyı daha eşit yayar) hafiften kaynatalım. Fındıkları ekleyelim. Tahta kaşıkla yanmasını engellemek için sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavuralım. Karamelleşme başlayınca ateşten alalım ve hemen teflon bir tavada soğutalım.

Hamuru için;

Mikserin düz çırpıcı ucunu takalım. 2 saat önceden buzdolabından çıkarılmış tereyağını şekerlerle düşük hızda karıştıralım. İki seferde yumurtaları ekleyelim. Sonra tüm kuru malzemeleri ilave edelim. İkiye bölünmüş ve kazınmış vanilya taneciklerini (çubuk vanilya yerine toz vanilyada kullanabilirsiniz), tuzu, kabartma tozunu, unları ekleyelim. Hızlıca karıştıralım, bir bezin arasında merdane ile döverek iri iri parçaladığımız fındık ve cevizi, son olarak da çikolata parçacıklarını ekleyelim.













Ben Kahve Dünya’sından aldığım kırıntı çikolatayı denedim. Daha hafif çikolata aroması isteyenler yarısını sütlü çikolata kullanarak yapabilirler.

Hamura 3-4 cm eninde iri bir dikdörtgen formu verip streç filme saralım ve 2 saat buzdolabında bekletelim.


Hamur iyice sertleşince fırın kağıdı serilmiş tepsiyi hazırlayalım ve fırını 180 dereceye ayarlıyalım. Hamurdan istediğimiz boyda parçalar kopararak unlu elimizin ayasında form verip, tepsiye aralıklarla dizelim. Kurabiyelerin büyüklüğüne göre yaklaşık 14 ila 16 dakika da hazır olacaklardır.

Oda sıcaklığında yiyin ve tüm dertlerinizi unutun...




3 yorum:

beste dedi ki...

contici'nin tarifi ise nerdeyse mukemmeldir, not alinmistir:)dertli bir animi bekleyeyim ben!

AYSEL dedi ki...

Esracığım Okul kurabiyesi tarifindeki tereyağ 250 gr mı olacak acaba. Un ölçüsü az gibi geldi de.
Cevabın için şimdiden teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Okul kurabiyesini tarife göre yapınca içine tereyağını koymamış oldum, bir de tereyağı oda sıcaklığı mı yoksa erimiş mi olucekti?

Not: Bu denediğim ilk tarifindi Esra, yakmasaydım yenebilecekti yine de, gitti belçika çikolatalarım ne de zor rendelemiştim yahu... muck